Entrada en vigor de la Llei de desnonament exprés d’okupes
El passat 2 de juliol va entrar en vigor la nova Llei d’Enjudiciament Civil (LEC) 5/2018 en la qual s’aprova el desallotjament exprés d’okupes d’habitatges en menys de 20 dies. Queden exclosos d’aquest procediment les promotores, els fons d’inversió, entitats privades i bancs. Així mateix, també s’exclou del desnonament exprés, els casos en què el llogater deixi de pagar els rebuts de lloguer. Per dur a terme aquest tipus de desallotjament, el primer que s’ha…... Veure article
El passat 2 de juliol va entrar en vigor la nova Llei d’Enjudiciament Civil (LEC) 5/2018 en la qual s’aprova el desallotjament exprés d’okupes d’habitatges en menys de 20 dies.
Queden exclosos d’aquest procediment les promotores, els fons d’inversió, entitats privades i bancs. Així mateix, també s’exclou del desnonament exprés, els casos en què el llogater deixi de pagar els rebuts de lloguer.
Per dur a terme aquest tipus de desallotjament, el primer que s’ha de fer és interposar una demanda de desnonament i notificar-la a qualsevol persona que estigui ocupant l’habitatge.
Un cop la demanda és admesa a tràmit, i sempre que els ocupants no aportin, en un termini de 5 dies, documentació que els atorgui la possessió legítima de l’habitatge, el tribunal ha d’ordenar el desallotjament immediat i no objecte de recurs de l’habitatge.
Quan es repercuteix l’IVA en els conceptes d’una factura de lloguer?
En cas que el contracte d’arrendament sigui destinat a local de negoci, els conceptes que en la factura de lloguer es detallin hauran de portar el corresponent Impost sobre el Valor Afegit (IVA) així com, en el cas que s’hagi d’aplicar, la corresponent retenció. La retenció sobre els rendiments procedents de l’arrendament no opera només sobre el concepte renda, sinó també sobre totes les despeses que l’arrendador repercuteixi a l’arrendament. Segons lo previst en l’Art. 78…... Veure article
En cas que el contracte d’arrendament sigui destinat a local de negoci, els conceptes que en la factura de lloguer es detallin hauran de portar el corresponent Impost sobre el Valor Afegit (IVA) així com, en el cas que s’hagi d’aplicar, la corresponent retenció. La retenció sobre els rendiments procedents de l’arrendament no opera només sobre el concepte renda, sinó també sobre totes les despeses que l’arrendador repercuteixi a l’arrendament.
Segons lo previst en l’Art. 78 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, la base imposable està constituïda per l’import total de la contraprestació de les operacions subjectes a aquest, tant de la prestació arrendatícia (renda) com de les accessòries a la mateixa (repercussió d’obres, subministraments, IBI, etc.).
Formen part de la base imposable i per tant estan subjectes a l’Impost sobre el Valor Afegit, sempre que es repercuteixin a l’arrendatari, els següents conceptes: contribució territorial urbana, quota de participació en despeses com el de porteria/consergeria, repercussions per obres, repercussions per subministraments energètics i altres conceptes anàlegs.
La base imposable de la factura d’arrendament estarà constituïda per l’import total de la contraprestació del referit servei.
Consulta vinculant de la DGT núm. V0542-08
Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques
Els informem que el 2 d’octubre de 2016 va entrar en vigor la Llei 39/2015, encara que aquesta tindrà un termini d’adaptació d’un any, en la que s’obliga, a totes les persones jurídiques, entitats sense personalitat jurídica, a aquelles que exerceixin una activitat professional de col·legiació obligatòria o siguin empleats públics, a tenir el corresponent Certificat Electrònic que permeti a l’Administració poder comunicar-se sense necessitat de fer-ho en paper. Aquesta nova Llei té com objecte…... Veure article
Els informem que el 2 d’octubre de 2016 va entrar en vigor la Llei 39/2015, encara que aquesta tindrà un termini d’adaptació d’un any, en la que s’obliga, a totes les persones jurídiques, entitats sense personalitat jurídica, a aquelles que exerceixin una activitat professional de col·legiació obligatòria o siguin empleats públics, a tenir el corresponent Certificat Electrònic que permeti a l’Administració poder comunicar-se sense necessitat de fer-ho en paper.
Aquesta nova Llei té com objecte principal implantar una Administració totalment electrònica, reduint el temps de tramitacions i agilitzant els procediments administratius.
A Finques Hosta, com administradors i gestors del seu immoble, ens trobem en la necessitat de poder accedir a les comunicacions que emet l’Administració, i per això serà imprescindible disposar d’apoderaments relatius, únicament, a aquesta qüestió.
Per exemple, en el cas que s’obrís un expedient de requeriment d’IVA, retencions, models informatius, etc., aquests ja no arribarien en format paper si no que, s’hauria d’anar consultant la plataforma electrònica de l’Administració per verificar si hi ha alguna comunicació pendent de tramitació, sempre a través del nostre apoderament i firma electrònica/certificat de la FNMT (Fábrica Nacional de Moneda y Timbre).
Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost de Béns Immobles a la ciutat de Barcelona
El passat 1 gener 2016 va entrar en vigor l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’ Impost de Béns Immobles, la qual incorpora canvis en les bonificacions i increments respecte a les quotes líquides de l’any 2015. Bonificacions de la quota íntegra per a: Habitatges de protecció oficial: 50% de bonificació durant els quatre primers anys, 30% durant el cinquè i un 10% en el sisè any. Famílies nombroses: el percentatge de bonificació es quantifica segons el…... Veure article
El passat 1 gener 2016 va entrar en vigor l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’ Impost de Béns Immobles, la qual incorpora canvis en les bonificacions i increments respecte a les quotes líquides de l’any 2015.
Bonificacions de la quota íntegra per a:
Habitatges de protecció oficial: 50% de bonificació durant els quatre primers anys, 30% durant el cinquè i un 10% en el sisè any.
Famílies nombroses: el percentatge de bonificació es quantifica segons el valor cadastral de l’immoble i el tipus de família nombrosa.
Habitatges amb sistemes de conservació tèrmica o elèctrica de l’energia solar: bonificació del 50% els tres anys posteriors a l’instal·lació de dits sistemes.
Immobles desocupats de manera permanent: s’aplicarà un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’impost respecte als immobles d’ús residencial.
Quant als increments de la quota líquida de 2015 :
Inspecció Tècnica de l’Edifici ( ITE ) – Decret 67/2015, 5 de maig
A Finques Hosta, com a Administradors de finques, tenim el deure d’assessorar als nostres clients perquè els seus edificis i/o habitatges estiguin degudament conservats, a fi d’evitar possibles riscos. La Inspecció Tècnica de l’Edifici permet que professionals tècnics competents examinin l’immoble i, d’aquesta manera, puguin confeccionar un document, el qual descriu les característiques generals de l’edifici, on ha de constar l’estat de conservació i les possibles deficiències que puguin afectar elements comuns d’aquest. Cal esmentar…... Veure article
A Finques Hosta, com a Administradors de finques, tenim el deure d’assessorar als nostres clients perquè els seus edificis i/o habitatges estiguin degudament conservats, a fi d’evitar possibles riscos.
La Inspecció Tècnica de l’Edifici permet que professionals tècnics competents examinin l’immoble i, d’aquesta manera, puguin confeccionar un document, el qual descriu les característiques generals de l’edifici, on ha de constar l’estat de conservació i les possibles deficiències que puguin afectar elements comuns d’aquest. Cal esmentar que per estudiar l’estat i qualificació d’aquests elements cal accedir a zones d’ús privatiu.
A més, aquest estudi tècnic també conté propostes per a la millora de la sostenibilitat, l’eco eficiència , la funcionalitat i les condicions d’accessibilitat a l’immoble.
Modificació del tipus de retenció aplicable als lloguers
El dia 11 de juliol es va publicar al BOE el Reial Decret Llei 9/2015, de mesures per reduir la càrrega tributària dels contribuents de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Una de les novetats que afecta al nostre sector és la modificació del tipus de retenció aplicable als rendiments de capital mobiliari, es a dir, als lloguers. Aquest tipus de retenció passa, des del 12 de juliol de 2015, del 20% al…... Veure article
El dia 11 de juliol es va publicar al BOE el Reial Decret Llei 9/2015, de mesures per reduir la càrrega tributària dels contribuents de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.
Una de les novetats que afecta al nostre sector és la modificació del tipus de retenció aplicable als rendiments de capital mobiliari, es a dir, als lloguers. Aquest tipus de retenció passa, des del 12 de juliol de 2015, del 20% al 19,50% i a l’any 2016 es reduirà al 19%.
Per més informació pot consultar els següents links:
Llei 5/2015, del 13 de maig, de modificació del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals, que introdueix una reforma en profunditat del règim de la propietat horitzontal. Aquesta modificació entrarà en vigor el 20 de juny de 2015. Algunes de les modificacions, entre d’altres, són: la supressió de l’obligació de fer una primera i una segona convocatòria per reunir la junta de propietaris; als efectes de comunicacions i requeriments, apareixen les noves tecnologies; aclareix la…... Veure article
Llei 5/2015, del 13 de maig, de modificació del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals, que introdueix una reforma en profunditat del règim de la propietat horitzontal.
Aquesta modificació entrarà en vigor el 20 de juny de 2015.
Algunes de les modificacions, entre d’altres, són: la supressió de l’obligació de fer una primera i una segona convocatòria per reunir la junta de propietaris; als efectes de comunicacions i requeriments, apareixen les noves tecnologies; aclareix la delegació de vot i la representació; introdueix un nou règim de majories en la presa d’acords i clarifica els terminis per a la seva impugnació, a més fomenta el sistema de mediació per la resolució de conflictes.
La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’ORDRE HAC/1927/2002, de 24 de juliol, per la que es modifica l’Ordre de 4 de juliol de 2001, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, estableix, amb efectes primer de febrer de 2014, un nou tipus d’impost aplicable a tots aquells contractes d’arrendament, tant de finques urbanes com rústiques, que no estiguin subjectes a IVA. Durant l’any 2014, aquest impost era d’un 0,3% sobre la Base Imposable corresponent…... Veure article
La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’ORDRE HAC/1927/2002, de 24 de juliol, per la que es modifica l’Ordre de 4 de juliol de 2001, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, estableix, amb efectes primer de febrer de 2014, un nou tipus d’impost aplicable a tots aquells contractes d’arrendament, tant de finques urbanes com rústiques, que no estiguin subjectes a IVA.
Durant l’any 2014, aquest impost era d’un 0,3% sobre la Base Imposable corresponent a la duració contractual. A partir de gener del 2015, aquest gravamen va passar a ser d’un 0,5%. El mínim queda fixat en 3 anualitats, encara que el contracte sigui inferior, i amb un màxim de 6 anualitats si el contracte no estipula la duració.
La liquidació d’aquesta taxa haurà de presentar-se mitjançant el model 600 (model genèric per la liquidació de l’Impost de Transmissions Patrimonials) i l’obligat tributari (o subjecte passiu) serà l’arrendatari.
Per més informació sobre la normativa referent al model:
Principals novetats de l’IRPF en matèria immobiliària. Llei 26/2014, BOE Nº 288 Arrendament d’immobles: Per a l’arrendador-propietari: S’elimina la reducció del 100% dels rendiments derivats de l’arrendament d’habitatge als arrendataris amb edat compresa entre els 18 i 30 anys. S’estableix una única reducció del 60%. Disminueix el percentatge de retenció a compte d’arrendaments subjectes a IVA (locals, trasters…) del 21% al 20%. Per a l’arrendatari: Supressió de la deducció per lloguer de l’habitatge habitual en els lloguers d’habitatge celebrats a partir de l’1 de gener de 2015.…... Veure article
Principals novetats de l’IRPF en matèria immobiliària.
Llei 26/2014, BOE Nº 288
Arrendament d’immobles:
Per a l’arrendador-propietari:
S’elimina la reducció del 100% dels rendiments derivats de l’arrendament d’habitatge als arrendataris amb edat compresa entre els 18 i 30 anys. S’estableix una única reducció del 60%.
Disminueix el percentatge de retenció a compte d’arrendaments subjectes a IVA (locals, trasters…) del 21% al 20%.
Per a l’arrendatari:
Supressió de la deducció per lloguer de l’habitatge habitual en els lloguers d’habitatge celebrats a partir de l’1 de gener de 2015.
Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP i AJD): L’impost que tributa l’arrendatari per la formalizació d’un contracte d’arrendament no subjecte a IVA passa del 0,3% al 0,5%.
Transmissió per la venda d’un immoble:
En la venda o donació d’immobles adquirits amb anterioritat al 31 de desembre de 1994 es limita l’aplicació dels coeficients d’abatiment als primers 400.000 euros de valor de transmissió.
S’eliminen els coeficients reductors, coneguts com coeficients de correcció monetària, aplicats fins ara per corregir l’efecte de la inflació.
Les persones més grans de 65 anys podran acollir-se a exempcions en cas de transmissió de béns, ja siguin mobles o immobles (accions, fons d’inversió…), si destinen els guanys patrimonials obtingunts a una renda vitalícia al seu favor, amb un límit màxim de 240.000 euros.
Llibre primer: Llei 29/2002, de 30 de desembre, primera Llei del Codi civil de Catalunya. http://www.boe.es/boe_catalan/dias/2003/03/01/pdfs/A01338-01345.pdf Llibre segon: Llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família. http://www.gencat.cat/eadop/imatges/5686/10209061.pdf Llibre tercer: Llei 4/2008, del 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques. https://www.gencat.cat/eadop/imatges/5123/08114039.pdf Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, del 24 d’abril, del llibre…... Veure article
Llibre primer: Llei 29/2002, de 30 de desembre, primera Llei del Codi civil de Catalunya.
Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, del 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques. http://www.gencat.cat/eadop/imatges/5925/11193072.pdf
Reial Decret, de 24 de juliol de 1889, pel que es publica el Codi Civil. http://www.boe.es/buscar/pdf/1889/BOE-A-1889-4763-consolidado.pdf... Veure article
Reial Decret, de 24 de juliol de 1889, pel que es publica el Codi Civil.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.